Stypa – o czym warto pamiętać?

Stypa – o czym warto pamiętać?

Stypa, czyli konsolacja to spotkanie z poczęstunkiem organizowane po pochówku bliskiej osoby. O czym warto pamiętać przy organizacji stypy?

Czym jest stypa – konsolacja?

Stypa, określana także jako przyjęcie pożegnalne albo konsolacja, jest wydarzeniem obywającym się po pogrzebie, w którym uczestniczą rodzina i inni bliscy zmarłego.

Tradycja urządzania styp kultywowana jest od wieków przez Słowian. Popularna jest również w Polsce.

Czy stypa jest obowiązkowa?

Organizacja stypy nie jest obowiązkiem bliskich zmarłego, podobnie jak uczestnictwo w takim spotkaniu. Jest ona jednak często spotykanym elementem pogrzebu.

Główną przyczyną braku stypy jest gorsze samopoczucie rodziny, która po śmierci bliskiego nie chce przebywać w towarzystwie i woli spędzić ten czas w mniejszym gronie. Również pojawia się kwestia finansowa, ponieważ organizacja stypy jest dodatkowym wydatkiem.

Kogo należy zaprosić na konsolację?

Na spotkanie po pochówku zapraszane są wybrane osoby, które brały w nim udział – najbliższa rodzina i znajomi zmarłego. Nie ma obowiązku zapraszania wszystkich uczestników pogrzebu na konsolację.

Najczęściej członek rodziny zmarłego zaprasza na stypę po pochówku, podczas składnia kondolencji. Również może on przekazać takie informacje osobiście lub telefonicznie przed pogrzebem.

Gdzie urządzić stypę dla żałobników?

Stypa najczęściej urządzana jest w lokalu – restauracji, domu przyjęć. Wówczas o poczęstunek dla zgromadzonych gości dbają jego pracownicy. Najczęściej serwowany jest obiad oraz deser. Takie rozwiązanie jest najwygodniejsze i najczęściej wybierane wtedy, gdy podczas spotkania ma uczestniczyć większa liczba osób.

Istnieje również możliwość urządzenia konsolacji w domu zmarłego lub innej osoby z rodziny. Wówczas spotkanie ma charakter bardziej kameralny. Poczęstunek to najczęściej domowe ciasta, przekąski. Zwykle przygotowywane są one przez rodzinę. Jest też możliwość zamówienia cateringu – dań z dowozem.

Jak zorganizować stypę?

Aby urządzić stypę, należy wybrać odpowiedni lokal oraz menu. Jako że pogrzeb najczęściej odbywa się kilka dni po śmierci, ważny jest czas. Konsolacja może być zorganizowana samodzielnie, lecz warto wskazać, że jej urządzeniem zajmują się również zakłady pogrzebowe.

Organizacja stypy przez zakład pogrzebowy to wygodne rozwiązanie dla żałobników, ponieważ nie muszą oni samodzielnie zajmować się wyszukaniem lokalu, wyborem menu, rozliczeniami. Zakłady współpracują z zaufanymi lokalami i zajmują się sprawami organizacyjnymi. Szczegóły ustala się w zakładzie pogrzebowym – to zatem brak dodatkowych trosk w tym trudnym czasie.

Koszty organizacji stypy

Cena stypy zależna jest od wielu czynników: liczby gości, wybranego menu, czasu trwania spotkania, cennika lokalu. Koszty ustalane są indywidualnie.

Najczęściej ceny przyjęcia pożegnalnego rozpoczynają się od około 30-40 złotych na gościa, natomiast średni wydatek to około 50-70 złotych na jedną osobę.

Dokładne informacje o cenie konsolacji można uzyskać bezpośrednio w wybranym lokalu lub w zakładzie pogrzebowym, który zajmuje się jej organizacją.